Antivåld viktigt i ett våldsammare samhälle
Antivåld handlar om att sätta fokus på beteenden som är fel och som får stora konsekvenser för en själv och andra. Det handlar inte bara om fysiskt våld utan även psykiskt våld eller sexuellt våld. Det här är något som Stockholms stad nu har satsat fyra miljoner kronor på att sätta på schemat runt om i skolor. Detta sker efter att ett mentorprogram i Botkyrka har vänt en situation med mycket våld till att istället bli mer inkluderande för alla. Det är studenter som blir mentorer och därigenom kan påverka sina medstudenter.
Elever undervisar elever
Varannan vecka har niorna antivåld som skolämne och då är det elever som föreläser andra elever om våld, värdegrunder, genus och mänskliga rättigheter. Det är socialtjänsten som har utbildat några elever som blir mentorer. Det harnämligen visat sig att eleverna har lättare att ta till sig ämnen som rör våld när det kommer från någon jämnårig. På så vis har det skett en attitydförändring bland eleverna som de tar med sig även utanför skoltid. Många har slutat använda våld och tänker på vad deras handlingar kan få för konsekvenser för dem själva och andra. Många av
eleverna menar att de har blivit bättre medmänniskor.
Både hem och skola ska vara tryggt
Det handlar även om att ändra våldsnormen i hemmen bakom stängda dörrar. Därför är arbetet långt ifrån färdigt menar en rektor vars skola har antivåld på schemat. Våld på ansikte och tänder kan riskera att man behöver uppsöka tandläkare i Stockholm som arbetar med fasader om man har fått skador på sina tänder. Skolan ska vara en trygg plats och därför vill Stockholms stad att det här ska utökas till alla skolor i länet. De första skolorna som fått antivåld på schemat är de skolor som idag har problem med för mycket våld. Sedan är planen att även socialtjänst, räddningstjänst och polis också blir en del av det.