Synliga tecken på våld och misshandel

Många utsätts för våld utan att berätta det för någon. Det händer ofta med barn eller personer som är fast i ett dåligt förhållande. Om våldet ska upphöra och åtgärder sättas in, är det viktigt att som anhörig vara uppmärksam efter tecken på våld och misshandel.

Naturliga skador vs onaturliga skador

De flesta får då och då mindre skador som blåmärken och skrubbsår, inte minst lekande barn. Främst brukar de visa sig på armar, ben och knän. Även vuxna får ibland sådana skador när man tar emot sig vid ett fall eller kanske kör omkull med cykeln. Vad du istället ska vara uppmärksam på är när hudskador framstår som de uppstått på onaturlig väg.

  • Plats på kroppen – På naturlig väg är det våra yttre kroppsdelar som drabbas. Armar och ben är särskilt utsatta. Visar sig blåmärken eller sårskador istället på till exempel buken eller lårens insida som normalt är ganska skyddade, kan det vara en varningsklocka.
  • Skadans form – Naturliga blåmärken är i regel runda eller ovala. De brukar också vara oregelbundna och inte bilda mönster, även om de är flera till antalet. Använd produkter från hudoteket.se för att vårda din hud och motverka åldrande och naturliga hudskador. Bildar blåmärken däremot långa streck eller mönster, kan det vara ett tecken på yttre våld av en annan människa. Den som är utsatt för våld bör omedelbart söka hjälp.
  • Olika läkningsfaser för hudskador – Ett varningstecken är om blåmärken och sårskador förekommer i olika faser, d.v.s. vissa har uppstått nyligen, andra är nästan färdigläkta. Det kan bero på att personen utsätts för upprepat våld, eftersom naturliga skador sällan uppstår om och om igen inom en kort tidsperiod. På hudoteket.se hittar du produkter som underlättar läkningen av hudskador. För idrottare behövs mycket hudvård, även om aktiviteten inte är våldsam.

Brännskador på huden

Det kan hända att personer utsätter andra för våld genom att bränna dem. Ett av de vanligaste fallen är att sätta en cigarett mot offrets hud. Det brukar bilda en rund brännskada på cirka 8-10 mm. Läkta skador bildar ofta runda ärr på huden. När varmt vatten använts avsiktligt på någon brukar det också vara tydligt med en synbar gräns mellan frisk hud och brännskadad hud. På hudoteket.se finns produkter som kan återfukta huden och lindra smärta. Hudkrämer är en god ide för att vårda sin hud, men inget substitut för att söka hjälp för den som är våldsutsatt.