Svensk vapenexport
Historiskt sett så har den Svenska vapenexporten alltid varit grundad i vår svenska neutralitetspolitik. Vi har länge framstått som en fredlig nation och behållit möjligheten att förklara oss neutrala om en konflikt skulle uppkomma. På så sätt har vi varit tvungna att ha en stark industri för att kunna producera allt krigsmateriel som Sverige behöver för att fortsätta vara alliansfritt och kunna vara oberoende från andra stater. Så för att kunna finansiera denna politik ansågs det nödvändig att också exportera till andra för att hålla ned våra egna kostnader.
Dom senaste åren har man kunnat se svenska vapen i konfliktområden som Pakistan, Colombia, Burma, Irak, Somalia och Afghanistan. Men ett av problemen med export av vapen är att det är omöjligt att hålla koll på vart dom hamnar i slutändan. Eftersom vapensmuggling står för en stor del av dagens svarta marknad så hamnar tyvärr mycket av vapnen där. Burmas armé har använt svenska granatgevär sedan 2012 även om det strider mot EU:s vapenembargo och för inte många år sen släpptes en video där en man förknippad med Al-Qaeda avlossar ett svenskt raketgevär. Sverige exporterar i nulägen även vapen till 26 länder som är diktaturer, anses ofria eller bryter mot mänskliga rättighets enligt den oberoende organisationen Freedom house. Vilket är över en tredjedel av den totala exporten. Vilket i slutändan betyder att Sverige som land blir en del av förtrycket och gör det svårare att senare kritisera kränkningar mot befolkning eller folkgrupper. En opinionsundersökning från Svenska Freds och Demoskop gjord 2009 visade att hela 92 procent av den svenska befolkningen inte vill att Sverige skulle exportera till länder som kränker de mänskliga rättigheterna och en klar majoritet ville avveckla vapenexporten helt och hållet.
Från 2001 till 2011 så nästan fördubblades Svensk vapenexport. Idag är vi en av dom största vapen och försvarsexportörer i världen i förhållande till BNP. Saab AB står för nästan hälften av Sveriges totala export av vapen. Större delen av krigsmaterielexporten är för strid.
Men vad räknas som vapenexport?
Inom EU så finns det bestämmelser över vad som går under kategorin vapenexport. Till stor del det som vi tar som föregivet som krigsmateriel. Till exempel granater och gevär. Men även annan utrustning så som radarutrustning och bandvagnar hamnar även under samma kategori. Krigsmateriel kan också innebära tjänster, mjukvara och övriga komponenter för licenstillverkning.