Det verbala våldet

En av det vanligaste formerna att uttrycka våld mot andra är genom det verbala våldet. Man behöver inte använda fysiska slag eller aktioner för att göra illa någon, oavsett om det är en person eller ett djur. Våldet kan helt och hållet pågå genom att enbart bestå av förolämpningar, trakasserier eller andra hot. Denna typ av våldsamhet kallas för psykisk misshandel.

Vad innebär psykisk misshandel och hur går det till?

Ofta talar man om våldet som förs mellan människor och djur fysiskt, exempelvis genom slag, sparkningar eller med hjälp av ett föremål. Men en mycket vanligare variant som ofta förekommer i många hem och som få personer vågar prata om öppet inför andra människor är den psykiska misshandeln.

Kanske förstår inte alla vad psykisk misshandel innebär och tänker att så länge man inte blir slagen så är det ingen fara, för då bli man inte misshandlad. Men det är helt fel! Upplever du att någon i din omgivning använder sig utav härskartekniker för att få dig att se ut som en människa som är mindre värd, allmänt dum i huvudet och/eller spelar mycket på din självkänsla så är det med största sannolikhet en bekräftad psykisk misshandel som du utsätts för.

Vem som helst kan bli utsatt för psykisk misshandel. Det spelar ingen roll om det är ett barn, en kvinna, en man eller ett djur. Den psykiska misshandeln kan se olika ut beroende på vem som utför misshandeln och vad denne person tycker om att spela för kort. Men en sak de har gemensamt är att de alltid använder dina känslor emot dig själv, så du känner dig dum för att du känner och tänker på det sätt som du gör.

Psykisk misshandel i parrelationer

Inte allt för sällan förekommer denna typ av misshandel i samband med destruktiva parrelationer. Ofta är människan som utsätts för misshandeln blind för våldet som pågår och påstår att det inte alls är så farligt som våldet faktiskt är eftersom de känner en sådan stark kärlek för varandra. Detta är exakt vad den typiska misshandlaren vill få offret att tro, då personen som utsätter andra för en misshandel ofta har en god förmåga att kunna manipulera och vrida och vända sanningen hur mycket som helst så att det låter som misshandeln sker på grund av kärlek.

FNVCs nya projekt för att stödja kvinnor som råkar ut för våld

För att stödja alla kvinnor, barn och djur som bli utsatta för det manliga våldet har vi på fnvc valt att använda oss av ett Tryckeri i Stockholm för att printa upp några t-shirts. Detta är för att visa vårt stöd för alla offer som dagligen utsätts för både fysisk och psykisk våld i vårt avlånga land.